Teoria celor 5 gusturi – iute

Timp de secole în Europa s-a crezut că putem percepe cu ajutorul receptorilor gustativi de pe limbă, 4 gusturi fundamentale: dulce, amar, acru şi sărat.

Pe această teorie s-a clădit toată ştiinţa gastronomică şi toată arta culinară a Occidentului.

Abia mult mai târziu a fost adăugat cel de-al cincilea, iute.

Conform perceptelor spiritualității chinezești, în Univers totul este generat prin combinarea și mișcarea a cinci elemente: Lemn, Foc, Pământ, Metal și Apă. Relațiile corespunzătoare dintre cele cinci elemente și cele cinci arome sunt: Apă-Sărat, Foc-Amar, Lemn-Acru, Metal-Iute, și Pământ-Dulce.

Bucătăria chinezească cunoaște foarte bine aceste gusturi și aceste corespondențe cu elementele naturii, așa că și modul în care le combină este surprinzător și delicios.

Gustul iute stimulează secrețiile și enzimele digestive, mărește apetitul și accelerează metabolismul.

Dacă este consumat în exces, mărește sensibilitatea la durere și produce o stare de slăbiciune generală în organism.

În plan mintal și emoțional, gustul iute ne face să fim mai deschiși, mai comunicativi, mai extrovertiți. Ne conferă ambiție, curaj, ne face să ne simțim plini de entuziasm.

Atunci când este consumat în exces, provoacă agitație, iritabilitate, neastâmpăr. Vorbirea impulsivă și sarcasmul sunt asociate de chinezi tot cu gustul mult prea iute din mâncare.

Tocmai asta este fascinant la bucătăria chineză: faptul că nu face excese și știe să păstreze în mod strălucit echilibrul în toate.

Fiecare fel de mâncare este astfel conceput ca să aducă bucurie, armonie, veselie printre meseni.

Dacă doriți să experimentați un fel de mâncare iute doar atât cât trebuie, în meniul nostru găsiți carnea de pui sau de porc picantă, combinată cu multe legume colorate, pentru echilibru.

Lasă un răspuns