Teoria celor 5 gusturi – amar
Continuăm incursiunea noastră în fascinanta lume a gusturilor.
Gustul amar nu este pe placul multora.
Există persoane care nici nu pot consuma asemenea alimente. Specialiștii au și formulat o teorie care afirmă că oamenii slabi și cei normoponderali au o preferință pentru gustul amar, în vreme cei aceia care au câteva kilograme în plus le evită.
Gustul amar este asociat cu mâncărurile cu aromă pronunțată, de pământ, cum ar fi legumele cu frunze verzi, vinetele, cafeaua, ceaiurile și anumite condimente, cum ar fi turmericul.
Unele alimente au un gust amar atât de pronunțat, încât numai papilele gustative ”antrenate” îl pot suporta și chiar savura.
Adevărul este că înainte să fie adaptate consumului uman, majoritatea fructelor și legumelor aveau un gust mai puțin dulce și plăcut decât suntem noi obișnuiți în ziua de astăzi. În timp, oamenii au ameliorat constant gustul legumelor și fructelor, ca să fie cât mai plăcute consumului tuturor.
În medicina tradițională chinezească gustul amar se crede că ajută stomacul să digere mai bine, sporește secreția de bilă, ceea ce ajută la asimilarea grăsimilor.
Are efect antiseptic și antiparazitar. Reduce de asemenea, senzația de greață. Tot despre alimentele amare chinezii cred că reglează secreția de insulină, ceea ce il recomandă bolnavilor de diabet.
Pe plan mental, tot chinezii cred că gustul amar ne ajută se ne limpezim gândurile.
Printre alimentele amare se află andivele, rădăcina de cicoare, anghinarea, turmericul, aloe vera, dar și condimentele și ierburile, ceaiul negru și verde, dar și cafeaua.
Bucătăria chinezească a ridicat la rang de artă meșteșugul combinării gusturilor, pentru a păstra mereu echilibrul și pentru mâncăruri care să aducă armonie în trup și în suflet.
Căutăm și noi armonia și echilibrul în meniurile de la Shanghai. Vă invităm să le descoperiți!