Teoria celor 5 gusturi – acru
Acrul cuprinde în mod predominant elementele Pământ şi Foc.
Gustul acru creşte secreţia salivară, stimulează apetitul şi într-o oarecare măsură intensifică secreţia enzimelor digestive. O cantitate moderată de gust acru este anti-flatulenta şi antispasmodică. Este răcoritoare, energizează corpul, hrăneşte inima şi însufleţeşte mintea.
Acesta este motivul pentru care o doză mică obişnuită de oţet din cidru de mere este benefică, echilibrează colesterolul şi elimină inflamația. Totuşi, într-o cantitate mare acrul usucă membranele şi creează congestie.
Dacă se foloseşte gustul acru în exces, poate cauza sensibilitatea dinţilor, sete excesivă, hiperaciditate, arsuri, indigestie acidă, gastrită, colită ulceroasă şi ulcer.
Pe plan psihologic, gustul acru aduce înţelegere, apreciere, recunoaştere şi discriminare. Acrul este ascuţit, deci face mintea alertă, ageră şi îmbunătăţeşte anvergura atenţiei.
Totuşi, gustul acru în exces poate induce intoleranță, critică şi egoism. Asta pentru că face produce agitație la nivel mintal, aşa că încet persoanele care mănâncă prea acru devin foarte critice și neprietenoase.
Înțelepciunea tradițională asiatică asociază sfârșitul unei relații cu un gust acru în gură, care este un semn al judecăţii şi respingerii.
Bucătăria chineză cunoaște toate aceste detalii, așa că din rețetele tradiționale un pic de acru nu lipsește. Doar în cantitățile necesare, pentru a aduce la masă echilibrul și armonia atât de prețuite de chinezi.
Iar la Shanghai asta facem: vrem să creăm o atmosferă prietenoasă, în care să vă simțiți bine și să vă bucurați cu toate simțurile de bucate alese și echilibrate.