Misterioasa poveste a răvașelor cu noroc (fortune cookies)

Cu siguranță veți fi surprinși să aflați că nu chinezii au inventat răvașele cu noroc.

Există o mulțime de teorii și speculații în spatele acestor mici prăjituri cu mesaje, care ne fac să zâmbim. Se pare că au fost inventate, totuși, de un chinez emigrat în America.

Alții se jură că ar fi fost vorba de fapt despre un emigrant japonez.

Dezbaterile au fost la un moment dat atât de aprinse, încât în 1983, în San Francisco a avut loc un proces în toată regula la tribunal: judecători, procurori și avocați au încercat să caute probe și să găsească adevărul: cine a inventat răvașele cu noroc?

Răspunsul exact nu se știe nici astăzi, dar există vreo trei variante de legende.

Prima îl pomenește pe David Jung, fondatorul Hong Kong Noodle Company, care în 1918 ar fi inventat răvașele.

Se spune că de la geamul primului său restaurant se uita cu milă la sutele de oameni amărâți și flămânzi, care treceau pe stradă în căutarea unui loc de muncă, așa că într-o zi le-a ieșit în cale cu niște fursecuri în care ascunsese citate din Biblie, care să le mai aline supărarea.

A doua legendă îl are în centrul ei pe emigrantul japonez Makoto Hagiwara, care la un moment dat a avut ideea de a-și răsplăti un prieten care îl ajutase cu o prăjitură în care ascunsese un mesaj de mulțumire.

Cert este că răvașele au devenit foarte populare în restaurantele chinezești din America după cel de-al doilea război mondial.

Așa a apărut obiceiul care are mai multe avantaje: este desert, dar este mic, așa că nu îngrașă. Iar mesajele ascunse în el aduc de fiecare dată zâmbetul pe buze.

În prezent, răvașele conțin citate motivaționale sau vorbe de înțelepciune de la Confucius și alți filosofi chinezi.

Găsiți răvașele și în amplasamentele Shanghai Express.

Vă ajută să vă găsiți optimismul și să duceți ziua cu bine până la capăt. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.