Fascinanta istorie a bețișoarelor chinezești

Pare o adevărată tortură să mănânci cu bețișoare de lemn. Cel puțin pentru un european. Însă pentru chinezi, acesta este un mod de viață mai confortabil decât folosirea cuțitului și a furculiței.

O poveste care se pierde în negura timpurilor și care se îmbină așa de bine cu filosofia chineză și cu respectul pe care chinezii îl au pentru mesele luate în tihnă, într-o atmosferă relaxată, cu familia sau cu prietenii.

Dar să descoperim împreună povestea!

Se pare că primele bețișoare au început să fie folosite în urmă cu aproximativ 6000 de ani. În ruinele faimoasei cetăți Yin, din provincia Henan, s-au descoperit nu doar primele dovezi scrise ale alfabetului chinez, ci și primele bețișoare. Erau confecționate din bronz și aveau o lungime considerabilă, astfel încât să poată fi folosite la amestecatul în vasele de gătit de mari dimensiuni.

De ce au început să fie folosite? La un moment dat în istoria Chinei s-a produs o creștere foarte mare a populației. Era nevoie de mai multă hrană, dar și de un timp mai scurt pentru prepararea acesteia. Așa că bucătarii chinezi au început să taie ingredientele folosite în bucățele din ce în ce mai mici. Iar aceste bucățele erau mai ușor de ”pescuit” din mâncare cu ajutorul bețișoarelor.

Însă cel mai asiduu propovăduitor al folosirii bețișoarelor a fost filosoful Confucius. Ca vegetarian, el era convins că obiectele ascuțite, cum ar fi cuțitul sau furculița, au un potențial agresiv și duc cu gândul la abatoare și la sacrificarea animalelor. Confucius spunea că tăișul ascuțit al cuțitelor simbolizează violența, războiul, uciderea celor nevinovați, izgonirea bucuriei.

Așa că a înlocuit tacâmurile tradiționale cu aceste bețișoare, care era obligatoriu să aibă vârful rotunjit.

Datorită lui Confucius, obiceiul folosirii bețișoarelor la masă s-a răspândit în întreaga Chină. Oamenii de rând foloseau bețișoare de lemn, în vreme ce nobili aveau bețișoare de jad, coral, fildeș sau cupru. Familia regală folosea bețișoare din argint, și pentru că se credea că astfel pot preveni o eventuală otrăvire.

În prezent, în China se produc anual 90 de miliarde de bețișoare.

Ce spuneți? V-am convins să le încercați?

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.