Teoria celor 5 gusturi – sărat

Continuăm astăzi incursiunea în lumea gusturilor și ne ocupăm de cel sărat.

Medicina tradițională orientală asociată gustul sărat cu apa și focul. Provoacă pofta de mâncare și are proprietatea de a potența celelalte gusturi.

În vremurile în care nu exista posibilitatea răcirii alimentelor, sarea era indispensabilă pentru a le conserva pe termen lung. De aici și prețul exorbitant pe care ea îl avea, dar și bogăția adusă orașelor în aproprierea cărora se găseau mine de sare.

Hrana cu adaos de sare aduce savoare alimentelor și stimulează apetitul. În cantități moderate, sarea ajută digestia.

În exces provoacă retenția apei în țesuturi, motiv pentru care nu este recomandată hipertensivilor.

În plan subtil gustul sărat sporește pofta de viață și entuziasmul, reduce anxietatea și frica, sunt de părere înțelepții orientali.

Atenție însă, dacă simțiți în gură gust sărat fără motiv, poate fi vorba despre un dezechilibru hormonal sau despre o alergie. Dacă situația persistă, se recomandă un consult medical.

Bucătăria chineză pledează însă pentru echilibru și armonie între cele 5 gusturi. De aceea este atât de versatilă, pentru că se joacă mereu cu ele, pentru a atinge proporția optimă de dulce, sărat, acru, iute și amar.