Teoria celor 5 gusturi – dulce

Timp de secole în Europa s-a crezut că putem percepe cu ajutorul receptorilor gustativi de pe limbă, 4 gusturi fundamentale: dulce, amar, acru şi sărat.

Pe această teorie s-a clădit toată ştiinţa gastronomică şi toată arta culinară a Occidentului.

Abia mult mai târziu a fost adăugat cel de-al cincilea, iute.

În China lucrurile s-au văzut întotdeauna altfel, mai nuanțat.

Conform perceptelor spiritualității chinezești, în Univers totul este generat prin combinarea și mișcarea a cinci elemente: Lemn, Foc, Pamant, Metal si Apa.

Practic, trăsăturile acestor cinci elemente se manifesta in toate lucrurile din univers. Suntem fiinte umane si suntem parte a universului.

Relațiile corespunzătoare dintre cele cinci elemente si cele cinci arome sunt: Apă-Sărat, Foc-Amar, Lemn-Acru, Metal-Iute, și Pământ-Dulce.

Bucătăria chinezească cunoaște foarte bine aceste gusturi și aceste corespondențe cu elementele naturii, așa că și modul în care le combină este surprinzător și delicios.

Ca urmare, pe blogul nostru de la Restaurantul Shanghai vom publica o serie de articole care să ne ajute să distingem și să combinăm gusturile pe care le percepem cu ajutorul papilelor gustative.

Astăzi ne vom ocupa pe larg de gustul dulce.

El stimulează creierul, provoacă o creştere a fluxului sângelui și se spune că potoleşte setea. De asemenea, are un efect benefic asupra vocii şi ajută la regenerarea părului. Substanţele care au un gust dulce sunt mai hrănitoare decât cele acre şi sărate.

Se recomandă consumul de alimente dulci (atenție, dulci natural, nu îndulcite cu zahăr sau miere) atunci când ne simțim slăbiți, obosiți sau după o excursie prelungită în natură.

Excesul de dulce determină creşterea în greutate, provoacă somnolenţă, apatie, tuse, diabet.

Conform medicinei tradiționale chineze, gustul dulce corespunde splinei.

Alimentele dulci dau energie, scad oboseala, reglează funcția stomacului și ajută la detoxifierea organismului.

Atenție! Dulcele consumat în exces induce probleme de greutate excesivă, diabet și alte boli metabolice. Consumați cu moderație și preferați întotdeauna alimentele care sunt dulci de la natură, cum ar fi fructele.

Principiul de bază în medicina dar și în bucătăria chineză este că numai prin echilibrarea selecției produselor alimentare și amestecarea celor cinci arome putem avea o dietă sănătoasă. Prea mult sau prea puțin din orice gust poate provoca un dezechilibru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.