1. Legendă și origini

Un ingredient important în bucătăria chinezească este tofu, brânza vegelată făcută din lapte de soia. Se crede că ar fi fost descoperită din întâmplare în China, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.

Legenda spune că într-o zi într-o cană cu lapte de soia s-a scurs din întâmplare un pic de clorură de magneziu. Adică ce rămâne după extracția sării de mare.

Clorura de magneziu se folosește și în prezent la prepararea brânzeturilor tofu, pentru că este un excelent coagulant.  În plus, este un ingredient natural și sănătos.

Tofu este un aliment bogat în proteine care conține toți aminoacizii esențiali, de care organismul are nevoie. De asemenea, este o bună sursă de grăsimi vegetale, carbohidrați, vitamine și minerale: magneziu, mangan, calciu, seleniu, fosfor.

 

2. Cum se prepară tofu

De la regiune la regiune, modul de preparare a brânzei tofu diferă în China. În principiu conține aceste două ingrediente: lapte de soia și clorură de magneziu. Chinezii știu să prepare și tofu afumat, maturat sau uscat.

Tofu se poate fermenta și se obține ceva asemănător cu brânzeturile cu mucegai albastru. Sunt urât mirositoare, dar atât de gustoase și rafinate.

De asemenea, mai există un soi de tofu numit doufuru, obținut prin marinare împreună cu boabe de soia, drojdie și chili. Se obține un soi de brânză murată, deosebit de apreciată în special alături de feluri de mâncare pe bază de legume.

 

 

3. Tofu: beneficii pentru sănătate

Se vorbește foarte mult despre beneficiile consumului de tofu în locul brânzeturilor obținute din lapte. Nu există dovezi științifice foarte clare, dar se presupune că ar avea un aport la prevenirea bolilor cardio-vasculare și a diabetului de tip 2.

În general, s-a demonstrat că o dietă bazată cu precădere pe legume și cereale scade riscul de îmbolnăvire în special la patologiile induse de viața sedentară.

Există studii care au arătat că 50 de grame de proteine din soia pe zi scad tensiunea arterială.

4. Tofu: cum îl alegem

Au apărut și la noi în magazine diverse sortimente de tofu: în saramură, la borcan, cu tot felul de gusturi și arome. Există chiar și pastă de tofu, o alegere mai sănătoasă decât pateurile vegetale. Atunci când cumpărați tofu este cel mai important să citiți eticheta, iar produsul să conțină cât mai puține ingrediente.

 

5. Tofu: cum îl preparăm

Tofu este un ingredient foarte versatil, care ne permite să fim foarte creativi în bucătărie. Poate fi făcut la grătar, tăiat cubulețe și prăjit, sau consumat crud, adăugat în salate, salate de cartofi sau peste paste. De asemenea, se pot prepara dovlecei umpluți cu un amestec de tofu, legume și orez.

 

 

Este o alegere inspirată pentru cei care și-au propus să reducă consumul de carne și alte proteine de origine animală.

Lasă un răspuns