Ce este wok-ul și de ce merită să îl folosim?
Wok-ul este o tigaie cu fundul bombat, de mari dimensiuni, care permite gătirea rapidă, într-o multitudine de variante.
Cuvântul wok în limba cantonează înseamnă ”vas de gătit”, iar versatilitatea lui este uimitoare.
A apărut initial în Sudul Chinei în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, iar apoi s-a răspândit în toate țările asiatice.
Datorită pereților săi foarte înalți, în interiorul wok-ului căldura se păstrează mai bine, se distribuie uniform și permite gătirea rapidă, cu foarte puțin ulei. De altfel, specialiștii în gastronomie spun că scopul pentru care a fost inventat era tocmai că puteai găti ușor, rapid și cu consum limitat de energie.
Procedeul de gatire cel mai folosit la wok este stir-fry, adică gatire la temperature foarte ridicate, de peste 230 grade, amestecând ingredientele în continuu.
Cu ajutorul wok-ului însă putem fierbe la aburi sau putem prepara tocănițe de toate felurile.
În bucatariile asiatice găsim de regulă două tipuri de wok: din oțel carbon și fonta, dar cel mai folosit este oțel carbonul, pentru că se încinge foarte repede și păstrează căldura relativ uniform.
Cum se folosește:
– se șterge wok-ul bine cu un prosop de hârtie, se încinge până când începe să fumege, se adaugă uleiul, de regulă 3-4 linguri, se învârte vasul, astfel încât să ajungă uleiul pe pereții lui până la margini, apoi se pun în wok condimentele: usturoi tăiat mic, ardei iute, ghimbir sau turmeric.
După 10-15 secunde se pun și legumele și bucățile de carne. La final puteți adăuga sosurile preferate, de regulă soia.
Secretul este ca toate ingredientele să fie tăiate foarte subțire, pentru a se pătrunde rapid.
Atenție, se folosesc doar uleiuri cu punct de fumegare ridicat, cum ar fi floarea-soarelui, rapiță sau arahide. Niciodată nu folosiți în wok ulei extravirgin de măsline, pentru că se distruge complet din cauza temperaturii ridicate de gătire.
Avantajele gătitului la wok:
- Legumele își păstrează mare parte din conținutul de vitamine și minerale.
- Timpul de gătire este foarte scurt.
- Cantitatea de grăsime folosită este foarte redusă.
- Gustul mâncărurilor este foarte bun.
- Posibilitățile de combinare a legumelor și cărnurilor în wok sunt practice nelimitate și țin de imaginația bucătarului.
Poftă bună și fiți creativi!