Există câteva produse care sunt prezente în majoritatea felurilor de mâncare din bucătăria chinezească. Dincolo de pasiunea pentru echilibru și varietate, chinezii pun mare preț pe calitatea ingredientelor pe care le folosesc atunci când gătesc.

Iată un kit minimal, dacă vă propuneți să gătiți chinezește.

Sosul de soia
Este fundamental pentru toate bucătăriile asiatice. Am scris despre istoria lui pe blog https://www.restaurantshanghai.ro/istoria-sosului-de-soia/. Un sos de soia de calitate trebuie să conțină doar boabe de soia, grîu, apă și sare. Citiți cu atenție etichetele produselor, ca să fiți siguri că ați cumpărat ce trebuie. De cele mai multe ori chinezii folosesc varianta Light a sosurilor de soia, pentru că au un gust mai delicat și un conținut mai redus de sare.

Oțetul din orez
Se mai numește Zhenjiang, are un gust pregnant și bogat. Este nelipsit în prepararea sosurilor dulci-acrișoare. De asemenea, merge de minune în toate rețetele de orez prăjit.

Sosul de stridii (Oyster)
Este un sos vâscos, preparat din extracte de stridie, zahăr, sare și apă îngroșată cu amidon de porumb. Atenție la cantitățile de zahăr atunci când cumpărați sosul Oyster. Se potrivește de minune cu tăiețeii de orez, însă atenție, nu puneți cantități mari, gustul său pregnant va acoperi restul ingredientelor.

Ciupercile shiitake,
atât cele uscate, cât și cele proaspete. Sunt un adevărat symbol al longevității în Asia, pentru conținutul bogat în nutrienți: vitaminele din complexul B, egosterol, minerale (mangan, fosfor, potasiu, seleniu, cupru, zinc), fibre, proteine, magneziu, fier  şi aminoacizi esenţiali. În prezent, China este cea mai mare producătoare de ciuperci Shiitake din lume, acoperind 80% din cantitatea de ciuperci vândute în scop comercial.

Ardei iute uscat
Este un ingredient esențial în aproape toate mâncărurile chinezești. Gustul ușor iute se combină foarte bine cu cel dulce și cu cel acru. Gustul iute s-a demonstrat că accelerează arderile, stimulează secrețiile și enzimele digestive și mărește apetitul.

Piperul roșu, în special cel Sichuan. La fel ca ardeiul iute, nu există fel de mâncare chinezesc fără aroma suavă a piperului roșu. Se combină foarte bine cu carnea de porc și de vită în special.

Uleiul de arahide, excelent pentru prăjit, datorită punctului de fumegare foarte ridicat. Se potrivește foarte bine pentru toate mâncărurile pregătite pe flacără rapidă, în wok.

Ciupercile urechi de lemn se potrivesc foarte bine în supele chinezești pe bază de carne. Ciupercile urechi de lemn au un ușor gust de pământ și adaugă savoare preparatelor, datorită consistenței lor ușor crocante. Sunt bogate în calciu, fier, potasiu, zinc, și se crede că ajută la scăderea colesterolului din sânge

Uleiul de susan presat la rece, care se adaugă doar la final, niciodată în timpul gătirii, pentru că la temperature ridicate își pierde și proprietățile și aroma. Se adaugă câteva picături în special în mâncărurile preparate la wok.

Sosul Hoisin se folosește în special împreună cu carnea de rață. Există mai multe variante de sos Hoisin, de diferite consistenţe şi cu variaţii de gust, conținând pastă de soia, făină de grâu, zahăr, usturoi, ulei de susan, oţet şi ardei iute. Gustul său este o combinaţie de dulce, sărat şi iute.

Folosim toate ingredientele de mai sus în bucătăriile noastre la Shanghai. Vă așteptăm să le descoperiți alături de noi!

Lasă un răspuns